
Willy Wonka, a híres csokoládégyáros, Roald Dahl “Charlie és a csokigyár” című klasszikus meséjében szerepel. A történet középpontjában Charlie Bucket, egy szegény kisfiú áll, aki álmodozik arról, hogy egyszer meglátogathatja Willy Wonka csodálatos csokigyárát. Csakhogy Wonka egy titokzatos figura, aki évek óta elzárkózik a külvilágtól, mert a konkurensei kémkedtek utána. Természetesen ez egy kedves és kitalált történet – amelynek a fordulópontja az, amikor Willy Wonka bejelenti, hogy öt aranyjegyet rejtett el a “Wonka szeletek” csokoládékba – de csodásan mutatja be a csoki erejét. De mi a csokoládé valódi története?
A csoki története
El sem tudod képzelni milyen kalandos története (és történelme) is van a csokoládénak ennek a ma már bárhol elérhető édességnek, amelyik egyedülálló módon ötvözi az ízletességet, a kulturális örökséget és a gazdasági jelentőséget. Kezdjük el felfedezni ezt az ínycsiklandó történetet!
Az őscsoki
A csokoládé története igazából ott kezdődött, ahol a kakaófa szülőhazája is található: Közép-Amerikában. A maják és aztékok fedezték fel a csokoládé varázsát. A maják már a 6. században termesztették a kakaót, és nemcsak finom italokat készítettek belőle, hanem vallási rituálék részeként is fogyasztották. A kakaó akkor még nem volt az édesség, amit ma ismerünk – inkább kesernyés, fűszeres ital volt, amit vízzel, fűszerekkel, és néha mézzel ízesítettek.
A kakaóbab mint pénz, valuta
Az aztékoknak a kakaóbab sokkal többet jelentett, mint egyszerű finomság. Ők szinte “pénzként” használták, adóként is elfogadták. Tehát amikor egy azték adót akart fizetni (illetve nyilván nem akart, de kellett neki), akár megtehette ezt kakaóval is.
Aztán jött Kolumbusz
Lehet, hogy ha a történelemben nem csak száraz tényként tanítanánk Kolumbusz Kristóf felfedezőútjait és kalandozásait, hanem elmesélnénk, hogy neki köszönhetjük a kakaót és a csokoládét akkor mindenki könnyebben megjegyezné mit is tett.
Igaz, akkor azt is el kellene mondani, hogy Kolumbusz kakaója nem okozott különösebben nagy sikert, hiszen továbbra is egy keserű ital volt, amivel nem nagyon tudtunk Európában mit kezdeni. Különben is a spanyolok titokban tartották az italt, és – mintha valamilyen marketingzsenik lettek volna – csak lassan, fokozatosan, cukorral, vaníliával ízesítve tették népszerűvé ezt az új, különleges italt.
Az új sztár, a csoki
A 17. században a csokoládé igazi sztárrá vált Európában, először Spanyolországban, majd Franciaországban és Angliában. II. Károly uralkodása alatt például Angliában a csokoládé a királyi udvar egyik kedvenc itala volt, és ekkor nyíltak meg az első csokoládézók is Londonban. Az angolok imádták az új, elegáns finomságot (persze, szigorúan a tea mellett), és hamarosan egész Európa felfedezte a csoki varázsát. A 19. század elején aztán elkezdődött a csokoládé “iparosodása”. A technológiai fejlődés lehetővé tette a tömeggyártást.
Ám ekkor még mindig csak egy finom ital volt.
Amikor megszilárdult a csoki
Mindaddig, míg 1828-ban a holland C.J. van Houten, feltalálta a kakaósajtoló gépet, amely lehetővé tette a kakaóvaj és kakaópor előállítását. Ennek hatására sokkal könnyebb és gazdaságosabb lett a csokoládé gyártása, így egyre elérhetőbbé vált mindenki számára.
Ha az évszámok is fontosak, 1847-ben – amikor nálunk éppen forradalom és szabadságharc előtti szelek fújtak – a Fry család piacra dobta az első szilárd csokoládét. Ez a lépés teljesen megváltoztatta az édességek piacát, és nem sokkal később, 1876-ban, a svájci Nestlé fivérek elkészítették az első tejcsokoládét. Az új technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a csokoládé egyre gazdagabbá és krémesebbé vált
A csokoládé ma egy világszerte ismert kedvenc, amit minden formában imádunk, mint a PomPom mesében Gombóc Artúr: kicsi kockában, italként, táblákban, bonbonokban, keserűen, vastagon, most éppen Dubai módon. Éppen ezért népszerű és finom céges ajándék is, olyan, aminek mindenki örül.
https://cegesedesseg.hu/


