Milyen alkalomra adjunk céges ajándékot a dolgozóinknak?

milyen alkalomra adjunk céges ajándékot

A munkaerő megtartása minden vállalat életében egyre kiemeltebb feladattá válik. Nehéz jó munkaerőt találni, a fluktuáció rengeteg plusz kiadást hoz, miközben a vállalatok nehéz gazdasági helyzetben vannak. Az alkalmazottak megbecsülése nagyon fontos, aminek kiváló eszköze az ajándékozás is.

A munkavállalói lojalitás egyre nehezebben megteremthető, hiszen manapság mindenki az egyéni érdekeit tartja szem előtt: ha jobb munkalehetőséget lát, vált. Megszűnt az a mentalitás, ahol a biztonság, a meglévő munkahelyhez való hűség állna a középpontban, amit a vállalatok sokszor nehezen élnek meg.

A fluktuáció költsége magas, hiszen a toborzás, betanítás folyamata időt és energiát igényel, ezáltal pedig pénzbe kerül. Ezzel párhuzamosan jó szakembert találni nehéz, ami tovább bonyolítja a helyzetet. A cégek életében a munkavállalók iránti megbecsülés kimutatása markáns HR-feladattá vált.

Ennek természetesen számos aspektusa van a megfelelő munkahelyi környezet megteremtésétől az egyéni igényekre való odafigyelésig. A skálán jelentős helyet foglal el az “odafigyelünk rád, fontos vagy nekünk” érzés kimutatása, aminek kiváló eszközei a kisebb-nagyobb ajándékok.

Milyen alkalmakra adjunk céges ajándékot?

1. Jeles ünnepek

Az olyan jeles ünnepek alkalmával, mint karácsony vagy akár nőnap mindenképp készüljünk ajándékkal. Ilyenkor érdemes mindenkinek – nagyjából – ugyanazt adni, ezért ötletesen kell kiválasztani valamit, ami univerzális, mégsem túl általános. Jó ötlet lehet valamilyen elegáns kiegészítő, ötletes használati tárgy. Fontos, hogy az alkalmazottak érezzék, a HR gondolkodott azon, mi lenne számukra az ideális ajándék, nem csak kiválasztott egy tetszőleges elemet a katalógusból.

2. Születésnap

Még erősebben fejezi ki az odafigyelést az olyan ajándék, ami személyreszóló. Ha cégvezetőként számontartjuk az alkalmazottak születésnapját, és az alkalomra ajándékkal készülünk, az jó érzéseket ébreszt. Ilyen esetekben érdemes olyan ajándékban gondolkodni, ami illeszkedik a munkavállaló személyes érdeklődéséhez. Ezzel szintén azt fejezed ki: látod őket, odafigyelsz.

3. Projektzárás

A megbecsülés kifejezésének kiváló eszköze, ha egy-egy projekt zárásakor – ha ilyenekre tagolódik a munkavégzés – elismerésed jeleként megajándékozott az adott feladatban legnagyobb szerepet vállaló kollégát. Az elismerés, a visszajelzés ilyen formája elégedettséggel tölti el az embert. Azt érzi, itt megéri energiát tenni a munkába, mert látják a teljesítményt és elismerik azt. A lojalitás növelésének kiváló eszköze ez.

4. Munkahelyi jubileumok

A munkához kapcsolódó mégis személyes, ha figyelemmel követed a különböző munkavégzéshez kapcsolódó jubileumokat: 1 éve, 5 éve, 10 éve dolgozik valaki a cégnél. Itt olyan ötletes ajándékban lehet gondolkodni, ami valamilyen módon a munkában végzett tevékenységhez vagy a cég arculatához kapcsolódik, hiszen ennek megünnepléséről van szó. Az ilyen jellegű ajándékozással kifejezheted, hogy látod a másikat, tisztában vagy vele, mióta segíti a cég munkáját és értékes csapattagnak tartod.

5. Új belépőknek on boarding csomag

Az első benyomás nagyon fontos, szokták mondani. Igaz ez a munkahelyre is: a fogadtatás, amiben részesülünk belépéskor, meghatározó. Egyszerre kedves gesztus és a márkád elismertségét növeli az új kolléga szemében, ha a munkája során hasznára váló, emblémázott ajándékokból álló csomaggal fogadod. Ez jellemzően a következőket tartalmazza: céglogós dosszié (ebben akár a munkábalépés papírjait is átadhatod), nyakpánt a belépőkártyához, céglogós toll, jegyzetfüzet, kis tábla csoki. Ha lazább vállalkozásról van szó, adhatsz hátizsákot, tornazsákot is. Ahol pedig indokolt, ott a céglogós munkaruha is képezheti már az on boarding csomag részét.

6. Személyes életesemények

Házasság, gyermek születése: az olyan személyes életeseményekre, amelyekről vezetői szerepedben tudhatsz a munkavállaló magánéletével kapcsolatban, nagyon személyes és közvetlen megnyilvánulás ajándékot adni. Azt fejezheted ki ezáltal, hogy nem csak a kollégát, de az embert is látod a másikban. Tudod, hogy van magánélete és tiszteletben tartod azt, elismered, hogy fontos a számára.

Az ilyen gesztusok amellett, hogy jó érzéssel töltik el a munkavállalókat, annak is kiváló eszközei, hogy a munkahelyükre sokkal inkább úgy tekintsenek, mint ami az életük természetes része. Annak az élménye, hogy a munkahelyen látják őt, mint embert, és látják és elismerik a teljesítményét, a befektetett energiát, kötődést alakítanak ki.

A megbecsült munkavállaló nem csak, hogy kevésbé akar munkahelyet váltani, de a feladataiban is jobban teljesít. Míg egy rossz munkahelyi közeg elveszi a motivációt, hogy a munkavállaló beletegye azt a kis pluszt, amit a kötelezőn túl hozzá tud tenni, hogy kiemelkedő minőségű munkát adjon ki a kezéből, a megbecsültség érzése és az odafigyelés éppen ezt erősíti.

Tanácstalan vagy, milyen alkalomra milyen ajándékot kellene adnod? Keress bizalommal, tanácsadással is segítünk!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Ne maradj le a legjobb ajánlatokról!

Iratkozz fel a hírlevelünkre! Két hetente kapsz majd levelet tőlünk, amiben a következőket találod:

  • termékajánlatok, akciók
  • szakmai cikkek az ajándékmarketing, a céges ajándékozás témájában
  • szakmai rendezvény ajánlók
Please wait…

Sikeres feliratkozás!