Ki hozza az ajándékot? ?

A magyar gyerekek körében az általános nézet szerint a Jézuska vagy az angyal hozza az ajándékokat karácsonykor. Szerte a világban – és azon belül szűkebb környezetünkben, Európában – ugyanakkor sok esetben egészen más a helyzet. Az ünnepet közvetlenül megelőző napon mindenképpen aktuális, és reményeink szerint tanulságos is megismerkedni az eltérő szokásokkal.

Mátrai Mariann vagyok, a Céges Édesség és a Gift House Studio alapítója.
1995 óta a marketing egy speciális területére fókuszálok: az üzleti és reklámajándékokra.

Bár a legtöbb országban vallási gyökerei vannak a karácsonyi ajándékozásnak, illetve az ajándékot hozó személyének, ma már lényegében hitbeli meggyőződéstől függetlenül él tovább a hagyomány.

Hazánkban elsősorban a kis Jézus, azaz a Jézuska felel azért, hogy a fa alá kerüljenek a meglepetések. Szép számmal vannak olyan családok is, ahol az angyalt várják a legkisebbek. Minden bizonnyal a politika játszott szerepet abban, hogy a múlt század második felében a télapó próbálta kiszorítani a vallási hátterű figurákat a fa alól – inkább kevesebb, mint több sikerrel…

Talán nem túl meglepő módon a környező országok közül Szlovákiában (Ježiško) és Csehországban (Ježíšek) is hasonlóan a kisded Jézust várják, és ez alól a német nyelvterület egy része sem jelent kivételt. Ausztriában, Németország déli tartományaiban és Svájc német nyelvterületén a Christkind az ajándékhozó, ami gyermek Krisztust jelent.

Ha már a politika szóba került, a visegrádi négyek közül kilóg Lengyelország, ahol Szent Miklós (Święty Mikołaj) hozza az ajándékokat, ami sokkal inkább a Mikuláshoz köthető, mintsem a Jézuskához.

A Mikulás/Télapó vonulat figyelhető meg egyébként Európa északi, nyugati és déli országaiban is, ahol általában karácsony apó (nagyapa vagy apa) az ajándékozásért felelős személy (pl. Father Christmas, Weinachtsmann, Père Noël, Papá Noel, Babbo Natale).
Még a nem keresztény vallású Törökországban is hasonló az elnevezés (Noel Baba), míg a (keleti) keresztény Görögországban meglehetősen szokatlan módon Szent Balázsnak tulajdonítják az ajándékozás nemes cselekedetét.

Kelet-Európában – Oroszországban, Fehéroroszországban és Ukrajnában – vélhetően a keményebb téli időjárás miatt fagy apó névvel illetik a varázslatos jótevőt.

Kis túlzással tehát ahány ország, annyi szokás öleli körül a karácsonyi ajándékozást lebonyolító képzeletbeli figura személyét. Ami viszont mindenütt azonos, az a szeretet központi szerepe.

Bennünket is az embertársaink iránti szeretet vezérelt, amikor az elmúlt hetekben úgy döntöttünk, hogy lehetőségeinkhez mérten segíteni igyekszünk az arra rászorulókon.

Ennek jegyében a Céges Édesség több ezer csokival lepett meg rászoruló gyerekeket.

Adományunk egyrészt a Nekikajándék Alapítvány segítségével vidéken, mélyszegénységben élő gyerekekhez jutott el.

A 101. Légi szállítású 506. EGE Testvérek Társasága – II. vh. Katonai Hagyományőrző Újrajátszó Csoport Egyesület Sisaknyi Szeretet fedőnevű „hadműveletének” keretében pedig a budapesti Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium hátrányos helyzetű tanulóihoz jutottak el a csokoládéink. Ennek az iskolának az alapítója és fenntartója a karitatív tevékenységéről közismert Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

A másik profilunkat képviselő Gift House Studio sem maradt ki a sorból.
40 db hátizsákot ajándékoztunk a Menhely Alapítványnak, hogy ezzel segítsük a Fedél Nélkül című „utcalapot” terjesztő hajléktalan emberek munkáját.

Tudjuk, hogy ezek csupán apró jócselekedetek, mégis határtalanul jó érzés tölt el bennünket, ha arra gondolunk, hogy ezek eredményeként mosolyt csalhattunk kisebb-nagyobb embertársaink arcára.

Hasonlóan jó érzéseket, békét, nyugalmat – egyszóval boldog karácsonyt kívánok mindenkinek! ?


Ha szeretnél rendszeresen hasznos információkat kapni az aktuális reklámajándék és egyéb marketing témákról, iratkozz fel a Céges Édesség / Gift House Studio hírlevelére. Ráadásul ha ezt most teszed meg, emailen azonnal megkapod az Adni és kapni az üzleti életben – Az üzleti ajándékozás „illemszabályai” című e-könyvet, ami segíteni fogja az eligazodásodat ezekben a kérdésekben. Kár lenne lemaradnod róla… 🙂

Eszter
Author: Eszter

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Ne maradj le a legjobb ajánlatokról!

Iratkozz fel a hírlevelünkre! Két hetente kapsz majd levelet tőlünk, amiben a következőket találod:

  • termékajánlatok, akciók
  • szakmai cikkek az ajándékmarketing, a céges ajándékozás témájában
  • szakmai rendezvény ajánlók
Please wait…

Sikeres feliratkozás!