Karácsonyi ajándék ?

Szinte kivétel nélkül mindannyian úgy nőttünk fel, hogy természetesnek vettük a karácsonyi ajándékokat. Gyermekként ajándékot kapni volt a legnagyobb boldogság, de ahogy felnőtt az ember, egyre nagyobb örömet kezdett jelenteni az ajándékok adása is. Az ajándékozás tehát átszövi az életünket, de vajon hányan tudják közülünk, hogy honnét ered ez a szokás…

Mátrai Mariann vagyok, a Céges Édesség és a Gift House Studio alapítója.
1995 óta a marketing egy speciális területére fókuszálok: az üzleti és reklámajándékokra.

Az ünnep közeledtével most egy kicsit félreteszem az ajándékozás üzleti vonatkozásait, és meghívlak egy rövid időutazásra. Pillantsunk együtt a múltba, hogy jobban megismerjük a karácsonyi ajándékozás történelmi gyökereit!

Ez a keresztény kultúrkörben általánossá vált szokás a bibliai napkeleti bölcsek történetére vezethető vissza. A háromkirályok gyűjtőnéven is ismert Gáspár, Menyhért és Boldizsár Betlehembe vonulásuk alkalmával, a Megváltó iránti tiszteletük kifejezéseként ajándékokkal halmozta el az újszülött Jézust: aranyat, tömjént és mirhát vittek neki.

A karácsonyi ajándékozás szokása tehát a kereszténység előtti hagyományokig nyúlik vissza, és a kereszténység közvetítésével öröklődött át az elmúlt egy-két évszázadra. Ennek ellenére korábban nagyon sokáig éppen karácsonykor nem ajándékozták meg egymást az emberek.

A karácsonyi ajándékozás tehát viszonylag új jelenségnek tekinthető. Magyarországon például 150-200 évvel ezelőtt lényegében ismeretlen fogalom volt.

Bár karácsonyi vásárt már 1860 óta rendeztek a pesti városháza előtt, a kölcsönös ajándékozás szokása jellemzően csak a XX. század elején kezdett elterjedni. Akkor is inkább csak a nagyobb városokban és kifejezetten az arisztokrácia és a jómódú polgárság köreiben.

Az ünnep fényét időről időre világháborúk és más nehéz időszakok halványították, de mindmáig fennmaradt mint a szeretet és a családi összetartozás ünnepe.

Legújabb korunk – ezen belül a 2020. év – is tartogat komoly kihívásokat, ám mindezek ellenére szerencsére idén sem marad el a karácsony.

Előre is kellemes ünnepeket és jó pihenést kívánok! ?

A Céges Édesség az érintésmentességet biztosító digitális megoldások népszerűsítése érdekében lehetőséget biztosít online ajánlatkérésre. 
Árkalkulátorunkat abból a célból hoztuk létre, hogy visszatérő és új ügyfeleink dolgát egyaránt megkönnyítsük.
A kényelem és gyorsaság mellett most még egy szempont szól a használata mellett: megrendelőink akár otthonról, az interneten keresztül is hatékonyan intézhetik az üzleti és reklámajándékaik megterveztetését és legyártatását.

Ha szeretnél rendszeresen hasznos információkat kapni az aktuális reklámajándék és egyéb marketing témákról, iratkozz fel a Céges Édesség / Gift House Studio hírlevelére. Ráadásul ha ezt most teszed meg, emailen azonnal megkapod az “5 ok, amiért járvány után is érdemes reklámajándékot használni” című e-könyvet, ami segíteni fogja az eligazodásodat ezekben a kérdésekben. Kár lenne lemaradnod róla… 🙂

Eszter
Author: Eszter

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Ne maradj le a legjobb ajánlatokról!

Iratkozz fel a hírlevelünkre! Két hetente kapsz majd levelet tőlünk, amiben a következőket találod:

  • termékajánlatok, akciók
  • szakmai cikkek az ajándékmarketing, a céges ajándékozás témájában
  • szakmai rendezvény ajánlók
Please wait…

Sikeres feliratkozás!