Emblémázási 1×1 (4. rész)

Bár a grafikai tervezés, illetve a nyomdai előkészítés a munkafolyamat első állomásának tekinthető, kiemelt fontossága miatt most mégis sorozatunk befejező részében tárgyaljuk.

Az emblémázás – mint minden más nyomdai kivitelezés – alapját a szakszerű előkészítés képezi, hiszen ez biztosítja, hogy a kívánt anyag a megfelelő minőségben jöjjön ki a nyomdagépből.

A hagyományos nyomdai előkészítés magában foglalja a szövegszerkesztést (a szöveg rögzítését és formázását), továbbá a képfeldolgozást (azaz a grafikák feldolgozását és a színkivonatok elkészítését).
A következő lépés a tördelés, mely során a feldolgozott szöveg és képek szétosztására, illetve végleges elrendezésére kerül sor.
A montírozás és nyomóforma-készítés fázisában a film- és papírelemek összeállítása történik meg végső elrendezésben azon a hordozón, amelyről a nyomóformát készítik.

A digitális nyomdai előkészítés a hagyományostól abban különbözik, hogy egyetlen számítógépen elvégezhető a szöveg és a képek rögzítése, feldolgozása, valamint az oldalak összeállítása, sőt a színre- és rácsrabontás is.

Fájlformátum
A legideálisabb anyagleadási formátum a CMYK Composite PDF.

A grafikai tervezés során szem előtt kell tartani az adott nyomda igényeit, valamint az általános nyomdai előkészítési szabályokat.
Az egyik legfontosabb követelmény, hogy a grafika CMYK színrendszerben legyen elkészítve, ugyanis a nyomda csak ezeket az anyagokat tudja kezelni. Sok esetben kötelező vagy legalábbis célszerű az alap nyomdai jelek (vágójel, passzerjel, hajtás, ricc, perforálás, kifutó, felülnyomások stb.) feltüntetése is.

Képfelbontás
A képek minimális felbontása 300 DPI, és lehetőleg JPG-tömörítés nélkül legyenek a PDF-be beágyazva.

Szöveg
Az állományban levő összes font legyen beágyazott vagy legörbézett. Ellenkező esetben csatolni kell a betűtípusokat.
Nem technikai követelmény, de ettől még ugyanolyan fontos, hogy a szöveg tartalmi és helyesírási, nyelvtani szempontból egyaránt alaposan kerüljön ellenőrzésre. Az ilyen jellegű esetleges hibákért semmilyen nyomda nem vállal felelősséget, nem az ő dolguk ezek ellenőrzése.

Színek
Csak a ténylegesen nyomásra kerülő színek legyenek az anyagban. Direkt színek alkalmazásakor kizárólag a megfelelő elemek legyenek direkt színben megadva, a többit CMYK-színrendszerbe kell átalakítani.

Méretek
A leadandó anyag 1:1 méretarányban készüljön a megrendelésben meghatározott méret szerint, szükség esetén legalább 3-3 mm kifutóval.

Kifutó
Ha a körülvágott anyagban a képek (tónusok) és egyéb grafikai elemek a vágás vonaláig érnek, azokat túl kell futtatni. Mivel akár milliméter nagyságrendű is lehet a vágás pontatlansága, az összes grafikai elemet a széleken legalább 3-3 mm-rel hagyni kell kifutni. Ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy a körülvágás mentén fehér szegély marad.
Olyan grafikai elemek esetében, amelyeknél ugyancsak problémát jelenthet, ha belevágnak, a szélektől befelé is célszerű 3-5 mm margót hagyni.


A fentiek persze csak általános útmutatásként szolgálnak, minden esetben érdemes szakemberrel konzultálni.
Vannak olyan nyomdai eljárások, amelyek magasabb követelményeket támasztanak, mások pedig akár jóval alacsonyabbakat.

A reklámtárgyak előállításakor a tamponnyomás és a szitanyomás a leggyakrabban alkalmazott technológia, de a többi ( gravírozás, hímzés) esetében is csak olyan grafikából lehet dolgozni, amelyben a logók és a betűk is vektorizáltak, körvonalasan meg vannak rajzolva. Az esetek többségében direkt színekkel kerül sor a nyomtatásra, így a színeket a Pantone-skála alapján kell megadni.
Ha sötét vagy színes alapra kerül a nyomat, akkor plusz egy fehér színt kell alá nyomni ahhoz, hogy a Pantone szín az legyen, amit a megrendelő kér. Ha pl. sötétkék háttérre sárga színnel kell logóztatni, akkor fehér flekk alányomása nélkül a végeredmény zöldes lenne…


Bízunk benne, hogy most záruló emblémázási 1×1 sorozatunkkal sikerült hasznos információkat nyújtanunk.
Ha további segítségre, tanácsra lenne szükséged ebben a témában, vagy szakértő partnerre van szükséged az üzleti és reklámajándékozás területén, fordulj hozzánk bizalommal.

mm mm
Author: mm mm

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Ne maradj le a legjobb ajánlatokról!

Iratkozz fel a hírlevelünkre! Két hetente kapsz majd levelet tőlünk, amiben a következőket találod:

  • termékajánlatok, akciók
  • szakmai cikkek az ajándékmarketing, a céges ajándékozás témájában
  • szakmai rendezvény ajánlók
Please wait…

Sikeres feliratkozás!