Múlt heti cikkünkben az étcsokoládénak a láb artériáira kifejtett pozitív hatásáról esett szó. Most egy kicsit magasabbra emelkedünk, és az étcsokinak a szívre gyakorolt jótékony hatását mutatjuk be.
Egy nemzetközi hírű szívgyógyász, Franz Messerli néhány évvel ezelőtt publikált tanulmányában leszögezte, hogy a csokoládénak különösen pozitív hatása van az emberi agyműködésre, és rámutatott arra a szoros korrelációra is, amely az egyes országok népességének csokoládéfogyasztása és Nobel-díjasainak száma között áll fenn. Egy nemrég napvilágot látott holland kutatás ezt megerősítve kimutatta, hogy a mentális képességek alapját biztosító agyi véráramlás minősége csokoládéfogyasztással szignifikánsan javítható.
A Wageningen Egyetem munkacsoportja azt vizsgálta, hogy 45-70 év közötti, túlsúllyal küzdő férfiak ereinek állapota hogyan változik az étcsokoládé fogyasztását követően. Mivel a csoki élettani hatását elsősorban a benne lévő flavanoloknak tulajdonítják, azt is megvizsgálták, hogy flavanol hozzáadásával az erekre gyakorolt kedvező hatás növelhető-e.
Első körben 29 személyt vizsgáltak meg, akik egy héten át napi 70 g csokoládét fogyasztottak. Véletlenszerűen egy-egy nap hozzáadott flavanolt is tartalmazó csokit kaptak a résztvevők. Megállapították, hogy mindkét fajta csokoládé csökkentette az aorta centrális nyomását, a véráramlás által közvetített értágulat viszont nem változott.
Következő alkalommal a 29 vizsgálati alany további 15 személlyel bővült, akik négy héten át kaptak normál étcsokoládét, majd négy hetes „kimosási” időszak után a másik készítményt.
Kiderült, hogy a csokoládéevés időszakában növekedett az áramlás fokozta értágulatuk, míg az aorta nyomása ezzel párhuzamosan csökkent. A kimosási időszakban a paraméterek a csokoládéfogyasztás előtti szintre tértek vissza.
A tanulmány megállapítása szerint a flavanol hozzáadásával a csokoládé szív- és érvédő hatásának feltételezett fokozódását a laboratóriumi vizsgálat nem erősítette meg, ugyanakkor az étcsokoládé szív- és érrendszert támogató hatása ismételten tudományosan igazolt ténynek tekinthető.
Mindenképpen érdemes tehát kihasználni az étcsoki gyógyhatását, és mértékkel ugyan, de rendszeresen fogyasztani.
Bár a holland egyetem vizsgálata nem terjedt ki a reklámcsokikra, mi a saját tapasztalataink alapján határozottan állíthatjuk, hogy nemcsak a megajándékozottak egészségére, hanem a megrendelő üzletmenetére is kifejezetten jótékony hatással van. 🙂
A reklámcsokival kapcsolatos további részletekről nem érdemes kezelőorvosodat vagy gyógyszerészedet kérdezni, helyette inkább hozzánk fordulj bizalommal. 😉
Forrás: Egészségtér