Csokival a láb artériás megbetegedései ellen?

A római Sapienza Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a 60 éven felüli, artériás betegségben szenvedő emberek, akik a vizsgálat idején étcsokoládét fogyasztottak, nagyobb tempóban és tovább voltak képesek járni, mint előtte.

A perifériás érbetegséggel küzdő idős emberek két órával az étcsokoládé elfogyasztását követően nagyobb távolságot tudtak megtenni, illetve hosszabb ideig tudtak járni.

Az érintettek lábain a betegség következtében beszűkülnek a perifériás vénák, ami akár a has, a karok és a fej vérellátását is negatívan befolyásolhatja. A betegség gyakran jár fájdalommal, görcsökkel, illetve a lábak és a csípő gyors elfáradásával.

A kutatásban részt vevő 20 férfi és női beteg az étcsoki elfogyasztását követően segítség nélkül volt képes járni, míg ha ugyanezt tejcsokoládéval ismételték meg, nem tapasztaltak javulást. Tanulmányukban az olasz kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kakaóban található polifenolok javították a véráramlást a perifériás artériákban.

A betegek mozgását futópadon mérték két menetben. Először reggel, a csokifogyasztást megelőzően, majd két órával azután, hogy megettek 40 gramm étcsokoládét. Az étcsoki kakaótartalma 85% volt, a kontrollvizsgálatban használt tejcsokié 30% (a magasabb kakaótartalom egyébként több polifenolbevitelt biztosít).

Az étcsokoládé elfogyasztását követő vizsgálat során a résztvevők átlagosan 15%-kal hosszabb ideig, illetve 11%-kal nagyobb távolságot tudtak megtenni. A tejcsoki esetében sem az idő, sem a távolság nem javult.

A kutatók magasabb nitrogén-monoxid szintet mértek a betegek vérében, ami a sejtmozgás, illetve a sejtlégzés szempontjából fontos szerepet játszik. Valószínűsítik, hogy ennek a magasabb szintnek köszönhetően nőtt meg a perifériás erek tágulása, és ennek következtében javult a járóképességük.

Bár az értékek mért javulása nyilván nem kimagasló, mégis az érintett betegek életminőségére jelentős hatással lehet.
Számunkra pedig újabb bizonyíték arra, hogy a csoki nem káros az egészségünkre, sőt ellenkezőleg, nagyon hasznos is tud lenni.

Az általunk forgalmazott reklámcsokik természetesen étcsokoládéból is készülhetnek, tehát ha úgy akarod erősíteni vásárlóid vagy ügyfeleid lojalitását, hogy közben az egészségükre is odafigyelsz, kérd ajánlatunkat még ma.
Bár javában tombol a nyár, már most érdemes az őszre tervezni…

Forrás: Egészségtér

mm mm
Author: mm mm

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Ne maradj le a legjobb ajánlatokról!

Iratkozz fel a hírlevelünkre! Két hetente kapsz majd levelet tőlünk, amiben a következőket találod:

  • termékajánlatok, akciók
  • szakmai cikkek az ajándékmarketing, a céges ajándékozás témájában
  • szakmai rendezvény ajánlók
Please wait…

Sikeres feliratkozás!