Csoki receptre? – 10 hasznos élettani hatás

Azt valószínűleg kevesen vitatják, hogy a csokoládé remek étel, csodás íze van, oldja a feszültséget, sőt adott esetben akár vigaszt is nyújthat. Arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy egészséges-e…
csokiszív

A mértéktelen fogyasztása nyilván nem egészséges. De ha visszafogottan eszegetünk minőségi csokit – egész pontosan magas, legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládét –, akkor nemcsak a lelkünkkel, hanem a testünkkel is jót teszünk.

Íme 10 hasznos élettani hatás, amit neki tulajdonítanak.

  1. Jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek
    Az étcsokoládé segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a fehérvérsejtek a véredények falához tapadjanak, ezáltal csökkenti az erek elzáródásának veszélyét.
  2. Mérsékli az agyvérzés kockázatát
    Egy finnországi kutatás során az étcsokoládét fogyasztó férfiak körében 17%-kal kisebb arányban fordult elő szélütés, mint másoknál.
  3. Ásványi anyagokban gazdag
    Az étcsokoládé tele van káliummal, cinkkel és szelénnel. 100 gramm étcsoki pedig az ajánlott napi vasbevitel 67 százalékát biztosítja.
  4. Csökkenti a koleszterinszintet
    A kakaófogyasztás csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL), ugyanakkor növeli a „jó” koleszterin (HDL) szintjét a szervezetünkben, amely mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
  5. Jót tesz a bőrnek
    Az étcsokoládéban lévő flavonolok védelmet nyújtanak a napsugárzás károsító hatásaival szemben (persze önmagukban nem helyettesítik a napvédő készítményeket).
  6. Segíthet a fogyásban
    Elsőre hihetetlenül hangzik, mégis igaz.
    Will Clower neurológus megállapította, hogy ha étkezés előtt 20 perccel egy kis kocka étcsokit hagyunk a nyelvünkön elolvadni, teltségérzetet fog kialakítani az agyunkban lévő hormonok stimulálásával. Ennek következtében jó eséllyel kevesebbet fogunk enni. Ugyanennek az „eljárásnak” az étkezést követő megismétlése pedig a nassolás veszélyét csökkenti.
  7. Jó a mamának, jó a babának
    Egy ugyancsak finnországi kutatás megállapította, hogy a csokoládéfogyasztás csökkentette a stresszt a várandós nőknél, és az ilyen anyukák gyermekei is gyakrabban mosolyogtak, mint a többiek.
  8. Megelőzheti a cukorbetegséget
    Elképesztőnek tűnhet, mégis kimutatták, hogy a kakaó javíthatja az inzulinérzékenységet. A mértékkel fogyasztott étcsokoládé tehát késleltetheti, vagy akár meg is előzheti a diabétesz kialakulását.
  9. Jót tesz az agyműködésnek
    A flavanolok mérsékelhetik az időskori memóriazavart, az étcsoki pedig gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően az agyrázkódás kezelésében jelenthet segítséget.
  10. A csoki javítja a közérzetünket
    A csokoládé feniletilamint tartalmaz. Ugyanezt a vegyületet állítja elő az agyunk, ha szerelmesek vagyunk, ami a boldogságérzetet kiváltó endorfin termelését növeli.

A csokoládé szerelmesének lenni tehát némiképp hasonlít ahhoz, amikor egy másik ember iránt táplálunk gyengéd érzéseket. Óriási különbség viszont, hogy a csoki sosem okoz szívfájdalmat… 😉


Forrás: https://www.telegraph.co.uk/health-fitness/nutrition/chocolate-10-health-reasons-you-should-eat-more-of-it/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük