Azt valószínűleg kevesen vitatják, hogy a csokoládé remek étel, csodás íze van, oldja a feszültséget, sőt adott esetben akár vigaszt is nyújthat. Arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy egészséges-e…
A mértéktelen fogyasztása nyilván nem egészséges. De ha visszafogottan eszegetünk minőségi csokit – egész pontosan magas, legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládét –, akkor nemcsak a lelkünkkel, hanem a testünkkel is jót teszünk.
Íme 10 hasznos élettani hatás, amit neki tulajdonítanak.
- Jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek
Az étcsokoládé segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a fehérvérsejtek a véredények falához tapadjanak, ezáltal csökkenti az erek elzáródásának veszélyét. - Mérsékli az agyvérzés kockázatát
Egy finnországi kutatás során az étcsokoládét fogyasztó férfiak körében 17%-kal kisebb arányban fordult elő szélütés, mint másoknál. - Ásványi anyagokban gazdag
Az étcsokoládé tele van káliummal, cinkkel és szelénnel. 100 gramm étcsoki pedig az ajánlott napi vasbevitel 67 százalékát biztosítja. - Csökkenti a koleszterinszintet
A kakaófogyasztás csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL), ugyanakkor növeli a „jó” koleszterin (HDL) szintjét a szervezetünkben, amely mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. - Jót tesz a bőrnek
Az étcsokoládéban lévő flavonolok védelmet nyújtanak a napsugárzás károsító hatásaival szemben (persze önmagukban nem helyettesítik a napvédő készítményeket). - Segíthet a fogyásban
Elsőre hihetetlenül hangzik, mégis igaz.
Will Clower neurológus megállapította, hogy ha étkezés előtt 20 perccel egy kis kocka étcsokit hagyunk a nyelvünkön elolvadni, teltségérzetet fog kialakítani az agyunkban lévő hormonok stimulálásával. Ennek következtében jó eséllyel kevesebbet fogunk enni. Ugyanennek az „eljárásnak” az étkezést követő megismétlése pedig a nassolás veszélyét csökkenti. - Jó a mamának, jó a babának
Egy ugyancsak finnországi kutatás megállapította, hogy a csokoládéfogyasztás csökkentette a stresszt a várandós nőknél, és az ilyen anyukák gyermekei is gyakrabban mosolyogtak, mint a többiek. - Megelőzheti a cukorbetegséget
Elképesztőnek tűnhet, mégis kimutatták, hogy a kakaó javíthatja az inzulinérzékenységet. A mértékkel fogyasztott étcsokoládé tehát késleltetheti, vagy akár meg is előzheti a diabétesz kialakulását. - Jót tesz az agyműködésnek
A flavanolok mérsékelhetik az időskori memóriazavart, az étcsoki pedig gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően az agyrázkódás kezelésében jelenthet segítséget. - A csoki javítja a közérzetünket
A csokoládé feniletilamint tartalmaz. Ugyanezt a vegyületet állítja elő az agyunk, ha szerelmesek vagyunk, ami a boldogságérzetet kiváltó endorfin termelését növeli.
A csokoládé szerelmesének lenni tehát némiképp hasonlít ahhoz, amikor egy másik ember iránt táplálunk gyengéd érzéseket. Óriási különbség viszont, hogy a csoki sosem okoz szívfájdalmat… 😉