Csak egy kis csoki kell a boldogsághoz? ;)

Már korábban is írtunk a csokoládé kedvező élettani hatásairól és arról, a kutatók által igazolt tényről, hogy a fogyasztása boldogsághormonok felszabadításával jár. Az év végi örömteli hangulat kezd úrrá lenni rajtunk, ezért arra gondoltunk, hogy ismét érdemes ezt a kérdést terítékre venni.

Időközben ugyanis újabb kutatások láttak napvilágot, amelyek bár változatlanul megerősítik a korábbi pozitív megállapításokat, tovább árnyalják a dolgot.

Számos vizsgálat tárta már fel az étcsokoládé előnyeit.
Megállapították, hogy napi rendszerességű fogyasztása hozzájárul a káros koleszterinszint csökkentéséhez. Ennek eredményeként a csoki a szívbetegségek előfordulásának kockázatát akár 30%-kal is csökkentheti. Ezzel párhuzamosan pedig az agyvérzésből fakadó haláleseti kockázatot közel 50%-kal mérsékelheti. Sőt azt is feltárták, hogy heti legalább egyszeri étcsokoládé-evés fejleszti a kognitív funkciókat.

Az étcsoki tehát egy „szuperélelmiszer” lenne?
Valami olyasmi, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy hozzájárul a boldogságérzetünk javításához is.

A University College London közelmúltban végzett kutatása során kiderült, hogy a megvizsgált 13.000 ember körében a tesztet követő 24 órán belül 70%-kal kevesebbszer fordultak elő klinikailag releváns depressziós tünetek, mint azok között, akik nem ettek csokoládét.
Magyarul az étcsoki fogyasztása javította a hangulatunkat, boldogabbak lettek tőle.

Mégis hogyan?
Az étcsokoládé olyan pszichoaktív anyagokat tartalmaz, amelyek a jó közérzetért felelősek. Az egyik ilyen a feniletilamin, amely egy neuromodulátor, és mint olyan, szabályozza a hangulatunkat. Ráadásul az étcsoki magasabb koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk révén kedvezően hatnak a depressziós állapotra.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az étcsokoládé hangulatjavító és nyugtató hatása részben annak is köszönhető, hogy stimulálja a szervezetben az endorfin termelését. Ez az a vegyület, amely örömérzetet hoz létre az agyban. Ezen túlmenően a csoki szerotonint is tartalmaz, ami antidepresszáns tulajdonsággal rendelkezik.

Mielőtt azonban pánikszerűen rohannánk, hogy beszerezzünk egy tonna csokit, egy tényezőre – amire már a cikkünk címében is utaltunk – mindenképpen érdemes odafigyelnünk.
Ez pedig nem más, mint az ajánlott mennyiség. Az előzőekben taglalt kutatás során ugyanis kiderült, hogy a vizsgálati alanyoknak a fenti eredmények eléréséhez mindössze napi 15 gramm elfogyasztására volt szükségük, ami 70-80 kilókalóriának felel meg.
Ha tehát fontosnak tartjuk a testsúlyunk kordában tartását – és különösen a hölgyek körében kinek ne lenne ez kiemelt szempont –, akkor nem érdemes nyakló nélkül nyelni még a gyógyító erejű finomságokat sem.

Sajnos erre is igaz a mondás: a kevesebb néha több. Már egy csipetnyi csoki is elég a boldogsághoz, míg a túlzott fogyasztásból következő mellékhatások előbb-utóbb ürömöt hozhatnak az örömünkbe. 🙂


Természetesen reklámcsokik is készülhetnek étcsokoládéból, tehát ha Téged is jó érzéssel tölt el, ha a segítségükkel nemcsak az üzleti céljaidat érheted el, hanem még a vásárlóid, ügyfeleid egészségéhez is hozzájárulhatsz, kérd ajánlatunkat még ma.

Azt se feledd, hogy logózott szaloncukrot idén már csak november 30-ig rendelhetsz!

mm mm
Author: mm mm

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Ne maradj le a legjobb ajánlatokról!

Iratkozz fel a hírlevelünkre! Két hetente kapsz majd levelet tőlünk, amiben a következőket találod:

  • termékajánlatok, akciók
  • szakmai cikkek az ajándékmarketing, a céges ajándékozás témájában
  • szakmai rendezvény ajánlók
Please wait…

Sikeres feliratkozás!