fbpx

Ütött a csokimikulások órája 😉

A csokimikulás komoly hagyományra tekinthet vissza Magyarországon: 1934-ben kezdtek el ilyen figurákat gyártani. A manapság forgalomban lévő példányok többsége viszont valójában csak névrokonuknak tekinthetők: nincs sok közük a csokoládéhoz. Kakaós bevonó masszából készülnek, amelyben a kakaóvajat olcsóbb növényi zsiradékkal helyettesítik.

Jó hír, hogy ha maga a csoki nem is valódi, a Mikulás személye nem teljesen légből kapott…

A püspöksüvegben, palástban, pásztorbottal a kezében ajándékokat osztogató Mikulás eredetileg a Lycia nevű római provinciában fekvő Myra város püspökének, Szent Miklósnak volt a népies alakja. Miklós a katolikus liturgia szerint a gyermekek és a diákok védőszentje, ezért mintázhatták meg róla a későbbiekben az ajándékosztó, püspöksüveges Mikulást.

A Szent Miklós napi magyar népi hagyományok egyébként – mint sok minden más – német hatásra alakultak ki.
Kultusza a X. században az akkori kereskedőknek köszönhetően honosodott meg Németországban. Szerepjátékokkal emlékeztek meg a szent tetteiről. Bár kezdetben a kolostori iskolák legifjabb diákja alakította Miklóst, később felnőttek vették át ezt a szerepet. Ez volt a gyökere a magyarországi szokásnak, miszerint az ünnep előestéjén, egy piros köpenybe öltözött öregember járta a házakat, és magaviseletüktől függően, ajándékokkal halmozta el, vagy éppen megfenyítette a gyerekeket.

Az egy évszázadra visszatekintő, modernkori magyar néphagyomány szerint a Mikulás a december 6-ra virradó éjszaka látogatja meg a gyerekeket, és ha jól viselkedtek, ajándékot rejt el az ablakba kitett csizmáikba.

A mesebeli ajándékosztó alak elnevezésére 1856 óta használják a magyarok a Mikulás nevet, ami egyébként cseh eredetű. Maga az ajándékozás szokása pedig osztrák hatásra terjedt el hazánkban.

Érdekes megfigyelni, hogyan olvad fel a néphagyomány is a globalizáció hatására, hiszen amíg a múlt század közepéig a Mikulás figurája a mennyben élt, a gyerekeket is onnét figyelte, segítői pedig manók (vagy krampuszok) voltak, addig mára egyre inkább elterjedt az a nézet, miszerint “valójában” Finnországban, a Lappföldön él, és rénszarvasszánnal közlekedik.

Mára tehát már a Mikulás is igazi multikulti lett! 😆
Ez azonban semmit nem von le a hagyomány értékéből, és a XXI. században élő gyerekek (vagy akár a felnőttek) is ugyanolyan izgalommal várják az ajándékokat – köztük az elmaradhatatlan csokimikulást.


A Céges Édesség csokimikulással ugyan nem szolgálhat, de számtalan más logózott édességgel és egyéb finomsággal mindenképpen. 🙂
Nézd át kínálatunkat, és ha bármilyen kérdésed vagy egyedi igényed lenne, keress bennünket bizalommal!

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Maholnap nőnap!

Már kifelé megyünk a télből, hamarosan itt a tavasz, és vele érkezik március 8., a nemzetközi nőnap, a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja.

Tovább olvasom »

Árajánlat gombnyomásra

Ha nem jártál az utóbbi időben a weboldalunkon (a cegesedesseg.hu-n), akkor talán nem is tudsz róla, hogy a kínálatunkban szereplő üzleti és reklámajándékokra az általad

Tovább olvasom »

Dupla haszon

Hogyan tudnak duplán is hasznot hajtani az üzleti és reklámajándékok? Egyrészt hasznosak lehetnek a megajándékozottak számára, másrészt pedig üzleti hasznot hoznak az ajándékot adó cégnek.

Tovább olvasom »
Close Menu

ÁRKALKULÁCIÓ

E-MAIL:
hello@cegesedesseg.hu

TELEFONSZÁM:
+36 70 884 9470

Töltsd ki az űrlapot és e-mailben már megy is az ajánlat