Anyák napjára

Az anyák napját világszerte megünneplik, még ha más és más napokon is. Magyarországon erre május első vasárnapján szokott sor kerülni, ami idén május 3-ra esik. Szeretettel köszöntjük az édesanyákat – és persze a nagymamákat, sőt a déd- és üknagymamákat is! ?

Az anyaság ünneplésének hagyománya az ókorig nyúlik vissza.
Az antik görögök tavaszi ünnepségeket tartottak az istenek anyja, Rhea tiszteletére. Ez egyben arra is alkalmat adott, hogy megemlékezzenek a halandó édesanyákról is.

A XVII. századi Angliában a hagyomány vallási színezetet kapott: a húsvétot követő negyedik héten, az „anyák vasárnapján” tartották meg az ünnepet. Ilyenkor az otthonuktól távol dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek az édesanyjukhoz, és vele tölthessék a napot. Már ekkor is szokás volt ajándékot vinni, ami jellemzően sütemény volt.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1872-ben ünnepelték meg először az anyák napját.
Erre Julia Ward Howe kezdeményezésére Bostonban került sor.
A hagyomány igazi amerikai felkarolása ugyanakkor nem az ő, hanem a philadelphiai Anna M. Jarvis nevéhez fűződik. Jarvis 1907-ben szorgalmazta, hogy az anyák napját nyilvánítsák nemzeti ünneppé.
Az ünnepet elhunyt édesanyja emlékére május második vasárnapjára tűzte ki.
Fáradozásai eredményeként ezt a napot 1914-ben államilag is elismerték ünnepként, majd nemzetközileg is egyre népszerűbbé vált.

Hazánkban 1925-ben honosodott meg, amikor Petri Pálné, egy államtitkár felesége amerikai mintára megteremtette a hagyományt. Támogatásával a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva tartotta meg az első ünnepet. Néhány évvel később már miniszteri rendelet emelte a hivatalos iskolai ünnepélyek közé, és a magyarok azóta is minden év május első vasárnapján emlékeznek meg édesanyáikról.

Más ünnepekhez hasonlóan az anyák napja is összekapcsolódik az ajándékozással.
A legtöbben virággal, édességgel vagy más apró meglepetéssel szokták kifejezni szeretetüket és hálájukat.

Május első vasárnapja tehát az édesanyáké. Az év egyéb napjain viszont másokat is lehet – sőt érdemes is – ünnepelni.

A jelenlegi gazdasági helyzetben a vállalkozások például különösen hálásak lehetnek azok iránt, akik nem hagyják őket cserben, és vásárlásaikkal vagy megbízásaikkal a nehéz időkben is támogatják működésüket, fennmaradásukat.
Fontos tehát szeretettel gondolni a vevőinkre, ügyfeleinkre vagy más üzleti partnereinkre. Ilyen viszonylatban pedig az odafigyelésünk és megbecsülésünk kifejezésének legjobb eszközei közé tartoznak az üzleti és reklámajándékok.
Ez a legkevesebb, amit viszonzásként megtehetünk. ?

A Céges Édesség a járvány által gazdaságilag sújtott vállalkozások iránti szolidaritásból, valamint az érintésmentességet biztosító digitális megoldások népszerűsítése érdekében a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet visszavonásáig 10% kedvezményt biztosít valamennyi termékének árából, amennyiben a megrendelést online ajánlatkérés előzi meg. Árkalkulátorunkat abból a célból hoztuk létre, hogy visszatérő és új ügyfeleink dolgát egyaránt megkönnyítsük. A kényelem és gyorsaság mellett most egy újabb szempont szól a használata mellett: megrendelőink akár otthonról, az interneten keresztül is hatékonyan intézhetik az üzleti és reklámajándékaik megterveztetését és legyártatását.

Ha szeretnél rendszeresen hasznos információkat kapni az aktuális reklámajándék és egyéb marketing témákról, iratkozz fel a Céges Édesség / Gift House Studio hírlevelére. Ráadásul ha ezt most teszed meg, emailen azonnal megkapod az “5 ok, amiért járvány idején is használj reklámajándékot” című e-könyvet, ami segíteni fogja az eligazodásodat ezekben a kérdésekben. Kár lenne lemaradnod róla… ?

Eszter
Author: Eszter

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Ne maradj le a legjobb ajánlatokról!

Iratkozz fel a hírlevelünkre! Két hetente kapsz majd levelet tőlünk, amiben a következőket találod:

  • termékajánlatok, akciók
  • szakmai cikkek az ajándékmarketing, a céges ajándékozás témájában
  • szakmai rendezvény ajánlók
Please wait…

Sikeres feliratkozás!