A csokoládé világnapja

Néhány nappal ezelőtt volt a Csokoládé Világnapja. 2009 óta minden évben július 7-én ünneplik a csokit. Ezen a napon büszkén és lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatjuk kedvenc édességünket – legyen az étcsoki, tejcsoki, fehér csoki vagy ezek bármilyen változata.

Nem tudni pontosan, mi az alapja a dátumválasztásnak, néhány forrás mindenesetre erre a napra teszi, amikor 1550-ben megkezdte európai térhódítását a csokoládé. Őszintén szólva nemhogy a hónap/nap, hanem az évszám is bizonytalan. Annyit lehet csak biztosan tudni, hogy a XVI. század közepén Hernán Cortés spanyol konkvisztádornak köszönhetően érkezett Európába, aki dél-amerikai felfedező és hódító útjáról visszatérve hozta magával a különleges csemegét.

A csokoládé eredete egyébként jóval korábbra, mintegy háromezer évre nyúlik vissza.
Az aztékok már jóval az európai hódítók előtt is fogyasztották. A maják birodalmában is jelentős szerepe volt, hiszen a kakaóbabot más, szomszédos kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként (is) használták. Maga a kakaó neve is a kereskedelemre utal, hiszen a „cacau” eredeti jelentése: venni, cserélni, vásárolni. Megpörkölve, ledarálva és vízzel habosítva itták a keserű italt, melynek eredeti neve „xocolātl” volt. Ezek után talán nem nehéz kitalálni, honnét is ered a csokoládé szó… 🙂

Az aztékok már fahéjjal, vaníliával, ánizzsal és kukoricaliszttel ízesítették a keserű italt, sőt az elkészítése során erjesztették is. Ennek eredményeként lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt sikerült elérniük.

A legenda szerint a Tollas Kígyóistentől kapták az istenek italát, a csokoládét. Istenük elhagyta őket, de meghagyta, hogy visszatér még. Amikor a szakállas Cortés partra szállt, az aztékok őt hitték a visszatérő Tollas Kígyónak. Uralkodójukhoz, Montezumához vezették, aki díszes aranykehelyben az isteni itallal kínálta. Cortés persze messze nem volt isten, sőt emberből is a gyarlóbbak egyike, mivel a kincsek láttán vérszemet kapott, és seregével lemészárolta az őslakosokat. Talán egyetlen érdeme, hogy hazájába visszautazva magával vitte a kakaóbabokat, így végső soron neki köszönhető a csokoládé európai, illetve globális elterjedése.

Bár a csoki nemzetközi „karrierje” meglehetősen viharos körülmények között indult, világnapján nem a múlttal érdemes foglalkozni. Fókuszáljunk inkább az általa nyújtott élvezetre, valamint pozitív élettani hatására.

Ez utóbbival kapcsolatban egyébként egyes tudósok olyan messzire mentek, hogy az étcsokoládé napi rendszerességű fogyasztását egészségesebbnek ítélték meg, mint a zöldségét.
Az édességek iránti bevallott elfogultságunk ellenére ebben azért mi nem vagyunk annyira biztosak, persze azt sem állíthatjuk, hogy a kutatók zöldséget beszélnének. 😉

A kiegyensúlyozott táplálkozásban hiszünk, ezért azt javasoljuk, hogy mindenki változatosan állítsa össze az étrendjét, és mindenből csak annyit egyen, amennyi feltétlenül szükséges. Természetesen nem hiányozhat a menüből a csokoládé sem, persze abból is csak a minőségi termékeket érdemes fogyasztani.


Ha vállalkozóként vásárlóidnak, ügyfeleidnek is szeretnél minőségi reklámcsokival vagy más ehető/iható reklámeszközzel kedveskedni, keress meg bennünket, és örömmel segítünk a megfelelő megoldás kiválasztásában.

mm mm
Author: mm mm

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Ne maradj le a legjobb ajánlatokról!

Iratkozz fel a hírlevelünkre! Két hetente kapsz majd levelet tőlünk, amiben a következőket találod:

  • termékajánlatok, akciók
  • szakmai cikkek az ajándékmarketing, a céges ajándékozás témájában
  • szakmai rendezvény ajánlók
Please wait…

Sikeres feliratkozás!