Emblémázási 1×1 (2. rész)

Ebben a részben a múlt héten indított sorozatunkat a tamponnyomás és a bögre-emblémázás ismertetésével folytatjuk.

Tamponnyomás
A tamponnyomás a szitanyomásnál kisebb méretű nyomatok készítésére alkalmas. Ezzel az eljárással nagyobb pontossággal és jobb felbontással lehet a nyomatokat elkészíteni.
Egyik legnagyobb előnye, hogy nemcsak sík felületeken alkalmazható, hanem akár speciális formájú műanyagok, fém, fa és papírtermékek emblémázását is meg lehet vele oldani.

Léteznek egy és több színes nyomógépek is.
Az emblémát színre kell bontani, és színenként kell filmre vinni. A film segítségével készül a klisé. A tampon (nyomógumi) a klisé mélyedéseiből veszi fel a festéket, és viszi át a megnyomandó felületre. Így készülnek például a logózott tollak, öngyújtók, de ugyanezt a technológiát alkalmazzák az autók műszerfalán vagy különböző háztartási kisgépek, készülékek oldalán lévő feliratok és egyéb jelzések feltüntetésére is.

Bögre-emblémázás
A bögréket és az üvegpoharakat magas hőfokon beégetett kerámia- illetve üvegfesték használatával lehet dekorálni, emblémázni.
A technológia bizonyos mértékig hasonlít a korábban ismertetett szitanyomáshoz, hiszen a grafikát ebben az esetben is szitára világítják, és a kerámia- vagy üvegfestéket azon keresztül nyomják egy különleges papírra.

Miután az összes színt felhordták a felületre, egy lakkréteggel vonják be, így a matrica leáztatható a papírról, amit ezt követően kézzel helyeznek fel a bögre palástjára.
Ezután kemencébe helyezik a bögrét, ahol kb. 750 °C-os hőmérsékleten erős kötés jön létre a festék és a bögre máza között, a lakkréteg pedig nyomtalanul leég.

Ez a technológia lehetővé teszi direkt színes grafika és color kép nyomtatását is bögrére. A festékek viszont csak korlátozott színekben állnak rendelkezésre, így a különböző Pantone-színárnyalatokat nem lehet pontosan “kikeverni”. Ugyanezen ok miatt a color képek esetén is számolni kell tónus- illetve színeltérésekkel.
Komoly pozitívum, hogy az így készült termékek jól bírják a mosógatógépben történő mosást is.

Léteznek „hidegfestékek” is, melyeket 150 °C körüli hőmérsékleten dolgoznak rá a kerámiára. Előnyük, hogy színválasztékuk teljes, hátrányuk viszont, hogy fémtárgyakkal viszonylag könnyen lekaparhatók a felületről (bár a mosogatás és a normál használat nem károsítja őket).


Ha tamponnyomással, bögre-emblémázással vagy akár más eljárással emblémázandó üzleti vagy reklámajándék legyártatásában gondolkodsz, keress meg bennünket, és igyekezni fogunk a számodra legmegfelelőbb megoldást megtalálni.

mm mm
Author: mm mm

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Ne maradj le a legjobb ajánlatokról!

Iratkozz fel a hírlevelünkre! Két hetente kapsz majd levelet tőlünk, amiben a következőket találod:

  • termékajánlatok, akciók
  • szakmai cikkek az ajándékmarketing, a céges ajándékozás témájában
  • szakmai rendezvény ajánlók
Please wait…

Sikeres feliratkozás!