Emblémázási 1×1 (1. rész)

Egy újabb, néhány részből álló sorozatot indítunk, amelyben igyekszünk átfogóan bemutatni a különböző emblémázási eljárásokat, a bennük rejlő lehetőségeket, előnyeiket és hátrányaikat… egyszóval mindazt, amit tudni érdemes róluk.

Szitanyomás


Eredetileg plakátok, transzparensek, dekorációk készültek szitanyomással, de ma már kedvelt eljárás (szeriográfia) grafikusművészek körében is. A digitális nyomtatási eljárások fejlődése és elterjedése miatt ma már leginkább csak nagy tételszámú munkáknál alkalmazzák. Elsősorban egybefüggő homogén színfoltok, szövegek, emblémák nyomtatására ajánlott. Többszínű nyomtatás esetén, színenként külön szitát kell készíteni.

Az eljárás folyamata röviden a következő:

A jelenleg használt technológia szerint: A fényérzékeny anyaggal bevont műanyagból készült szövetre, amely egy keretre van feszítve, 1:1-es léptékű sík filmet helyeznek. Erős lámpával megvilágítva exponálják a szitára felvitt anyagra a mintát. Az „előhívást” követően vízzel kimossák a szitát, így megjelenik a rajzolat, és a kívánt területeken szabaddá válik a festék útja.

Kézi és automata gépekkel dolgozunk, a volumen és a feladat függvényében. Klasszikusnak mondható, alapvetően textil és papír alapú termékek emblémázására használható eljárás. (Ezt a feliratozási módot használjuk többek között a pólók, esernyők, jegyzettömbök logózására.)

A szitanyomás kerülhet közvetlenül a tárgyra (ha az sík felületű vagy ki lehet teríteni síkba pl. póló, naptár), vagy egy közvetítő anyagra, amelyről transzfernyomás (vasalással) kerül a festék az anyagra. A transzfer technológia a szitanyomás külön ágazatának tekinthető, alkalmazásával olyan tárgyakat is lehet emblémázni, amelyek alakjuk miatt síkban nem fektethetők le, vagy ahol több szín illesztése egyébként nem vagy csak körülményesen lenne megoldható (pl. esernyő, táska stb. esetén).

Transzfer nyomás

Textil, és néhány műanyagból készült termék esetén használható. (pl. strandlabda, strandmatrac, stb.), akkor, ha a szitanyomás módszer a termék jellemzői miatt nehezen vezet el a kívánt eredményhez, vagy egyáltalán nem lehetséges, transzfer (indirekt) nyomást alkalmazunk.

Alapvetően megegyezik a szitanyomással, annyi különbséggel, hogy a feliratot egy speciális hordózó-anyagra visszük fel, majd ezt a „matricát” rávasaljuk (hőprés) a termékre.

Dombornyomás

A dombornyomás során betűket és/vagy képi elemeket domborítanak ki reliefszerűen a nyomathordozó felületéből.
Először egy negatív, befelé mélyedő klisét hoznak létre, amelyről műanyag ellennyomó formát készítenek. Ezeknek a negatív és pozitív formáknak a segítségével történik a nyomathordozó domborítása. A formákat présgépbe fogják, felhevítik a szükséges hőmérsékletre, majd megfelelő nyomóerővel belepréselik a nyomathordozóba. Ekkor jelenik meg a minta lenyomata.

Lehetőség van a nyomat színezésére is, amennyiben a szerszám és a tárgy közé speciális fóliát helyeznek. Ebben az esetben a lenyomat olyan színű lesz (pl. ezüst, arany), mint a fólia.

Elsősorban bőr, jó minőségű műbőr, illetve papírtermékek emblémázására használják.


Ha szitanyomással, dombornyomással vagy akár más eljárással emblémázandó üzleti vagy reklámajándék legyártatásában gondolkodsz, keress meg bennünket, és igyekezni fogunk a számodra legmegfelelőbb megoldást megtalálni.

mm mm
Author: mm mm

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Ne maradj le a legjobb ajánlatokról!

Iratkozz fel a hírlevelünkre! Két hetente kapsz majd levelet tőlünk, amiben a következőket találod:

  • termékajánlatok, akciók
  • szakmai cikkek az ajándékmarketing, a céges ajándékozás témájában
  • szakmai rendezvény ajánlók
Please wait…

Sikeres feliratkozás!